Aktuella händelser

ÅRSMÖTE

Varmt välkomna till Länsföreningen Kvinno- Tjejjourer i Dalarnas årsmöte  2024

DATUM:       ONSDAG 15 MAJ 2024
KLOCKAN:    17.45 LÄTTARE FÖRTÄRING 18.30 BÖRJAR ÅRSMÖTET
PLATS:           SCANDIC HOTELL BORLÄNGE
ÖVRIGT:       MOTIONER FRÅN MEDLEMSJOURERNA SKA LÄMNAS TILL LÄNSFÖRENINGEN SENAST 8 MAJ TILL  info@lansforeningenkjdalarna.se

ANMÄLAN:  SISTA ANMÄLNINGSDAGE, 10 MAJ TILL  ann.sofie.reben@hotmail.com
Meddela matavvikelser

VARMT VÄLKOMNA

STYRELSEN/ANN-SOFIE REBERMARK ORDFÖRANDE

Årsmöte Kvinnojouren/Tjejjouren Borlänge 26 mars

Årsmöte Hedemora kvinnojour 17 mars 

TIDIGARE HÄNDELSER:

Internationella Kvinnodagen 2024

Detta händer hos våra medlemsjourer:

Hedemora Kvinnojour

Kvinnojouren Marie

Kvinnojouren Säter
8 mars kl 17.00 har kvinnojouren Säter en manifestation på Rådhustorget. Det blir tal av Helena Andersson, chef för utredningsenheten i Dalarna och avslutas med sång..
Kvinnojouren Kullan
Kvinnojouren Kullan i Falun kommer den 8 mars att vara del i en radiosändning på WOLF FM närradio. Välkommen att lyssna!
Kvinnojouren Malun-Sälen

Välkommen Tjejjouren Siljan

Vi hälsar Tjejjouren Siljan välkomna som medlem i Länsföreningen Kvinno- och Tjejjourer i Dalarna. 

Grundutbildning för att bli jourkvinna 11-12 november

VÄLKOMNA TILL GRUNDUTBILDNING FÖR ATT BLI JOURKVINNA

DATUM: 11-12 NOVEMBER
PLATS: HEDEMORA KVINNOJOUR, lokal meddelas senare
ANTALT TIMMAR: 22 timmar, varav 16 timmar i Hedemora och 6 timmar i den egna jouren
Vi går bland annat genom NCK (nationellt centrum för kvinnofrid), Webbkurs om våld
ANTAL DELTAGARE:            Max 20 personer
KOSTNAD: Länsföreningen anordnar grundutbildningen i samarbete med Hedemora Kvinnojour. Din jour står för logi, mat och resa samt ev. inköpt material.
ANMÄLAN SENAST: 10 oktober, görs av din jour till Hedemorakvinnojour@roks.se                
INNEHÅLL I KURSEN:           
Varför vill du bli jourkvinna-Roks värdegrund-Feminism/systerskap-Våld i nära relation-Våldsformer-Barn och våld-Samtalsmetod

VI VILL ATT:                       
Du berättar om dig själv utifrån frågeställningarna du får från oss innan utbildningsdagarna. Vi skickar frågeställningarna via mail till dig och du skickar svaren tillbaks till oss. Vi vill att du genomför webbkursen om våld (NCK) och visar intyg när vi ses på första utbildningsdagen.
Din jour: Anmäler dig som önskar bli jourkvinna och gå grundkursen med namn adress, telefon och mailadress. Bekräftelse och program kommer att skickas ut i god tid innan kursdagarna.
Om du vill ha tips på boende så hör av er till oss.

Hedemorakvinnojour@roks.se

Mobilnummer till Marina Rappendal 070-534 77 78 Christina Lindberg 073-614 48 78

Varmt välkomna med er anmälan

Inspirationshelg 14-15 oktober 2023

LÄNSFÖRENINGEN VÄLKOMNADE MEDLEMSJOURERNA TILL EN INSPIRATIONSHELG PÅ LERDALSHÖJDEN I RÄTTVIK
HELGENS TEMA VAR GRAVIDVÅLD, UNGAS UTSATTHET, PORREN IDAG, FEMINISM OCH SYSTERSKAP.

Bilder från en lyckad helg:

Blev det inte bättre när du blev gravid?

Att möta en våldsutsatt gravid kvinna/tjej

Föreläsning 24 okt: Muslimsk Girlpower - för kvinnokraft och framtidshopp

 Klockan 18:30 i Avesta bibliotek, Fridolinsalen
 
Sarah Delshad
, journalist, tar med oss   på en späckad tidsresa med stärkande och konkreta exempel på muslimska kvinnor och deras gärning, historiskt till nutid. Vi kommer också gå igenom hur den nutida muslimska kvinnan porträtteras och hur vi påverkas av de återkommande bilderna. Vad den vanligaste stereotypen är om muslimska kvinnor och hur kan vi se bortom dem, samt kvinnlig frigörelse.

 

Arrangörer: Avesta kommun, NBV och Rättighetscentrum, Kvinnojouren KiA   

Kvinnojouren - Säter

Logga

Vi hälsar Kvinnojouren Säter välkomna till Länsföreningen Kvinno- och Tjejjourer i Dalarna. 

Utbildningsdag Hedemora Kvinnojour 13 maj

Föreläsning tema Barnperspektivet 1 april

Barnperspektivet låg i fokus på den välbesökta konferens som Länsföreningen för Kvinno & Tjejjourer i Dalarna anordnade. Föreläsarna Advokat Anna Bergsten och kurator Sofia Nyhlén lyfte viktiga frågor kring barn i våldsutsatta familjer, förhör, barnfridsbrott.

Organisationen ECPAT, barnrättsorganisation mot sexuell exploatering informerade om sin verksamhet. Organisationen har 22 anställda, det finns en stödlinje för unga upp till 18 års ålder, hjälp med att ta bort bilder och filmer från nätet erbjuds också.

 

Föreläsningen lockade drygt 50 personer från bl.a. Kvinno- & tjejjourer och brottsofferjourer.

 

Fadimegalan 2023

Länsföreningen Kvinno- och Tjejjourer i Dalarna är stödorganisation för riksorganisationen GAPF.  Söndag 15 januari deltog två personer från länsföreningen på Fadimegalan på Berns. Eventet kan ses >>> här.

Galans konferencier var Sissela Kyle och galan bjöd på tal, musik, teater, utdelning av Pela- och Fadimeutmärkelsen, presentation av GAPF:s nybildade insamlingskommitté samt 2023 års Goodwill-Ambassadörer för GAPF.

Talare var bland andra Sara Mohammad (GAPF), justitieministern Gunnar Strömmar (M) partisekreteraren Tobias Baudin (S), Masih Alinejad (via länk från USA) och Juno Blom. Livemusik av Helen SjöholmJamine KaraIda HallquistMahan Moin och Uno Svenningsson, teaterföreställning av Karevan Teater, samtal med stödsamordnare Sabina Landstedt och forskaren Devin Rexvid med flera.

 

 

Välkommen ny medlem!

Vi välkomnar Kvinnojouren Systerskapet, Smedjebacken som ny medlem i Länsföreningen.

Länsföreningens fina tygkasse!

Hedemora kvinnojour hjälper Säter att starta en kvinnojour

Säter får egen kvinnojour: ”Kvinnor hjälper kvinnor – det är ju det som det handlar om”

En kvinnojour i Säter är under uppstart efter flera år utan. Initiativet är något som drivits på från politiker och tjänstemän. Christina Lindberg, Ingalill Frank och Marina Rappendal har samarbetat för att få igång en kvinnojour i Säters kommun.

Läs artikel i Södran här
eller läs pdf med texten här

Christina Lindberg, Ingalill Frank och Marina Rappendal har samarbetat för att få igång en kvinnojour i Säters kommun.

25 november


Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

Detta uppmärksammades ute hos våra jourer:

Hedemora kvinnojour:

 

Inspirationhelg i Snöå Bruk 15-16 oktober

Länsföreningen kvinno -& Tjejjourer i Dalarna har genomfört en utbildningshelg med inriktning på Hedersvåld och förtryck, där drygt 35 talet kvinnor samlades från nästan alla kvinnojourer i Dalarna.

Föreläsare var Hoshi Kafashi och Shara Mohammed.

De mest utsatta inom hederskultur är barn och unga kvinnor men även pojkar. Hoshi Kafashi berättar mycket engagerat om hur han arbetar för att motverka att hederskulturen bedrivs. Hoshi startade Shanazis hjältar i Linköpings kommun. Genom sitt engagemang med unga killar utbildar han dem i jämställdhet och värderingar samt demokratifrågor för att de sedan ska kunna bli förebilder för andra ungdomar. Hoshi Kafashi talar om vardagsheder som innebär att man inte får välja sin utbildning, partner eller vad man vill gör på fritiden.   I sitt arbete träffar han unga killar som ofta blir familjens förlängda arm i att bevaka systrar och kvinnliga släktingar. Målet är att sedan få killarna att förändra sitt tänkande hos sig själv och andra och kunna få mod att se höra och agera och stå emot och motverka brott och inskränkningar i livet.

 Medicine hedersdoktor Shara Mohammed en av grundarna av Riksorganisationen GAPF -Glöm aldrig Pela och Fadime som startade 2001. Shara berättar att GAPF:s sätter individens rättigheter före kulturella och religiösa traditioner och regler. Könsdiskriminering förtyck och våld ska vi kalla för vad det är och det ska inte tillåtas att kamouflera. Vi bör inte vara toleranta mot intoleranta värderingar som kränker den individuella friheten och mänskliga rättigheter bakom kulturella eller religiösa regler och ritualer, oavsett varifrån dessa seder eller idéer kommer ifrån. Visionen är ett jämställt samhälle utan våld och förtryck summerar Shara.

Sofia Käck från Borlänge kvinnojour summerade jourens arbete och utveckling med anledning av att de varit verksamma i 40 år där många gjort ett fantastiskt arbete med speciellt tack till Brigitte Nygrens mångåriga gärning.

Klicka på bilden ovan för att läsa kompendiet ”Allt du behöver veta om hedersvåld och förtryck”. 

Grattis Tjejjouren MOA

Vi gratulerar Tjejjouren MOA till bidraget på 54.000kr.

En golftävling för kvinnor ordnades 6 augusti 2022 i Avesta på Avesta Golfklubb.

Lokala företag bidrog till tävlingen genom att sponsra ett eget hål på golfbanan. Detta är ett initiativ från Christer Sammils som äger Hoppfullt boende och också är en stödmedlem till tjejjouren MOA. 

Jourtjejerna Jasmine och Marie-Louise var på plats under dagen och kunde berätta om jouren och vad de möter i sitt arbete.

Ett fantastiskt initiativ och stort engagemang resulterade att tacksamma Tjejjouren fick motta en check på 54 000 kronor! 

Grattis Kvinnojouren i Avesta

Kvinnojouren i Avesta har av Odd Fellow tacksamt mottagit en donation på 16 000:-. De har även mottagit en gåva av  Fredrikasystrarna.

Välkommen ny medlem!

Vi välkomnar Kvinnojouren Kullan, Falun som ny medlem i Länsföreningen.