Aktuella händelser

Kvinnojouren - Säter

Logga

Vi hälsar Kvinnojouren Säter välkomna till Länsföreningen Kvinno- och Tjejjourer i Dalarna. 

Utbildningsdag Hedemora Kvinnojour 13 maj

Föreläsning tema Barnperspektivet 1 april

Barnperspektivet låg i fokus på den välbesökta konferens som Länsföreningen för Kvinno & Tjejjourer i Dalarna anordnade. Föreläsarna Advokat Anna Bergsten och kurator Sofia Nyhlén lyfte viktiga frågor kring barn i våldsutsatta familjer, förhör, barnfridsbrott.

Organisationen ECPAT, barnrättsorganisation mot sexuell exploatering informerade om sin verksamhet. Organisationen har 22 anställda, det finns en stödlinje för unga upp till 18 års ålder, hjälp med att ta bort bilder och filmer från nätet erbjuds också.

 

Föreläsningen lockade drygt 50 personer från bl.a. Kvinno- & tjejjourer och brottsofferjourer.

 

Fadimegalan 2023

Länsföreningen Kvinno- och Tjejjourer i Dalarna är stödorganisation för riksorganisationen GAPF.  Söndag 15 januari deltog två personer från länsföreningen på Fadimegalan på Berns. Eventet kan ses >>> här.

Galans konferencier var Sissela Kyle och galan bjöd på tal, musik, teater, utdelning av Pela- och Fadimeutmärkelsen, presentation av GAPF:s nybildade insamlingskommitté samt 2023 års Goodwill-Ambassadörer för GAPF.

Talare var bland andra Sara Mohammad (GAPF), justitieministern Gunnar Strömmar (M) partisekreteraren Tobias Baudin (S), Masih Alinejad (via länk från USA) och Juno Blom. Livemusik av Helen SjöholmJamine KaraIda HallquistMahan Moin och Uno Svenningsson, teaterföreställning av Karevan Teater, samtal med stödsamordnare Sabina Landstedt och forskaren Devin Rexvid med flera.

 

 

Välkommen ny medlem!

Vi välkomnar Kvinnojouren Systerskapet, Smedjebacken som ny medlem i Länsföreningen.

Länsföreningens fina tygkasse!

Hedemora kvinnojour hjälper Säter att starta en kvinnojour

Säter får egen kvinnojour: ”Kvinnor hjälper kvinnor – det är ju det som det handlar om”

En kvinnojour i Säter är under uppstart efter flera år utan. Initiativet är något som drivits på från politiker och tjänstemän. Christina Lindberg, Ingalill Frank och Marina Rappendal har samarbetat för att få igång en kvinnojour i Säters kommun.

Läs artikel i Södran här
eller läs pdf med texten här

Christina Lindberg, Ingalill Frank och Marina Rappendal har samarbetat för att få igång en kvinnojour i Säters kommun.

25 november


Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

Detta uppmärksammades ute hos våra jourer:

Hedemora kvinnojour:

 

Inspirationhelg i Snöå Bruk 15-16 oktober

Länsföreningen kvinno -& Tjejjourer i Dalarna har genomfört en utbildningshelg med inriktning på Hedersvåld och förtryck, där drygt 35 talet kvinnor samlades från nästan alla kvinnojourer i Dalarna.

Föreläsare var Hoshi Kafashi och Shara Mohammed.

De mest utsatta inom hederskultur är barn och unga kvinnor men även pojkar. Hoshi Kafashi berättar mycket engagerat om hur han arbetar för att motverka att hederskulturen bedrivs. Hoshi startade Shanazis hjältar i Linköpings kommun. Genom sitt engagemang med unga killar utbildar han dem i jämställdhet och värderingar samt demokratifrågor för att de sedan ska kunna bli förebilder för andra ungdomar. Hoshi Kafashi talar om vardagsheder som innebär att man inte får välja sin utbildning, partner eller vad man vill gör på fritiden.   I sitt arbete träffar han unga killar som ofta blir familjens förlängda arm i att bevaka systrar och kvinnliga släktingar. Målet är att sedan få killarna att förändra sitt tänkande hos sig själv och andra och kunna få mod att se höra och agera och stå emot och motverka brott och inskränkningar i livet.

 Medicine hedersdoktor Shara Mohammed en av grundarna av Riksorganisationen GAPF -Glöm aldrig Pela och Fadime som startade 2001. Shara berättar att GAPF:s sätter individens rättigheter före kulturella och religiösa traditioner och regler. Könsdiskriminering förtyck och våld ska vi kalla för vad det är och det ska inte tillåtas att kamouflera. Vi bör inte vara toleranta mot intoleranta värderingar som kränker den individuella friheten och mänskliga rättigheter bakom kulturella eller religiösa regler och ritualer, oavsett varifrån dessa seder eller idéer kommer ifrån. Visionen är ett jämställt samhälle utan våld och förtryck summerar Shara.

Sofia Käck från Borlänge kvinnojour summerade jourens arbete och utveckling med anledning av att de varit verksamma i 40 år där många gjort ett fantastiskt arbete med speciellt tack till Brigitte Nygrens mångåriga gärning.

Klicka på bilden ovan för att läsa kompendiet ”Allt du behöver veta om hedersvåld och förtryck”. 

Grattis Tjejjouren MOA

Vi gratulerar Tjejjouren MOA till bidraget på 54.000kr.

En golftävling för kvinnor ordnades 6 augusti 2022 i Avesta på Avesta Golfklubb.

Lokala företag bidrog till tävlingen genom att sponsra ett eget hål på golfbanan. Detta är ett initiativ från Christer Sammils som äger Hoppfullt boende och också är en stödmedlem till tjejjouren MOA. 

Jourtjejerna Jasmine och Marie-Louise var på plats under dagen och kunde berätta om jouren och vad de möter i sitt arbete.

Ett fantastiskt initiativ och stort engagemang resulterade att tacksamma Tjejjouren fick motta en check på 54 000 kronor! 

Grattis Kvinnojouren i Avesta

Kvinnojouren i Avesta har av Odd Fellow tacksamt mottagit en donation på 16 000:-. De har även mottagit en gåva av  Fredrikasystrarna.

Välkommen ny medlem!

Vi välkomnar Kvinnojouren Kullan, Falun som ny medlem i Länsföreningen.

Stäng meny